Grootste cannabis & kankeronderzoek ooit

Grootste cannabis & kankeronderzoek ooitAan het Technion-Israel Institute of Technology in Haifa onderzoeken wetenschappers cannabis en kanker. Hun eerste conclusie: cannabis kan de ontwikkeling van kankercellen vertragen of elimineren, in ieder geval bij hersen- en borstkanker. Honderden andere kankervormen gaat men ook nog onderzoeken.

Medicinale cannabis is bij kankerpatiënten inmiddels welbekend. Maar waar de effectiviteit van cannabis bij het bestrijden van chronische pijn, misselijkheid en het verlies aan eetlust wel zo goed als keihard bewezen is, daar ontbreekt het bij cannabis als kankermedicijn nog steeds aan voldoende harde data. Daarom hebben ze in Israël groot uitgepakt met een nieuw onderzoek in het technologie-instituut in Haifa. Ze focussen op het bestrijden van de ontwikkeling van kankercellen door tientallen cannabissoorten bij honderden verschillende soorten kanker!

Gebrek aan wetenschappelijke kennis

De grote vraag van biologieprofessor Dr. David Meiri en zijn medewerkers is natuurlijk of de wietplant de groei van kankertumoren kan vertragen of zelfs compleet kan vernietigen. De eerste voorzichtige resultaten van dit giga-onderzoek laten zien dat cannabis weleens effectief zou kunnen zijn bij de behandeling van borst- en hersenkanker! David Meiri is absoluut geen ‘wietaanhanger’ maar wil zuiver wetenschappelijk werken en oordelen. Hij is gespecialiseerd in het cytoskelet: een netwerk van eiwitdraden en eiwitbuisjes in een cel. Het cytoskelet zorgt ervoor dat de cel zijn vorm behoudt. Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij de celdeling en bij het transport van stoffen. Hij stort zich op cannabis omdat er een ‘gebrek aan wetenschappelijke kennis is over de effecten van cannabis’.

50 wietsoorten, 200 kankervormen

Vandaar ook de brede aanpak in Israël met 50 wietsoorten en 200 vormen van kanker. Daarbij worden ook zaken meegenomen als hoe je de cannabis als medicijn toegediend krijgt, dat heeft namelijk ook significante effecten op de effectiviteit ervan. “Zelfs als we het meest eenvoudige onderscheid tussen de cannabisvariëteiten maken, weten we nog steeds niet hoe de manier van inname de cel beïnvloedt”, zegt Dr. Meiri. Hij geeft als voorbeeld het verschil tussen wietextracten op ethanolbasis en cannabis die geproduceerd is met CO2. “Het onderzoekspotentieel is oneindig”, aldus de wetenschapper en dat is ook precies wat hem erin aantrekt.   Lees meer…

You may also like...