Waarom word je soms slaperig van cannabis?

diepe slaap en remslaapVeel regelmatige gebruikers hebben ooit wel eens te maken gekregen met een gevoel van slaperigheid en lethargie na gebruik van cannabis. Het effect verschilt van mens tot mens en iedereen kan iets anders voelen al naar gelang zijn of haar bui, uitgerustheid en zelfs tijd van de dag.  De soort cannabis is ook van belang.

Het effect van cannabis op het slaappatroon

Het mechanisme waarmee cannabis de menselijke slaap beïnvloedt, is extreem ingewikkeld en nog lang niet volledig begrepen. Wel zijn diverse papers over het onderwerp geschreven. Honderden, zo niet duizenden jaren lang, heeft de mens cannabis als slaapmiddel gebruikt omdat men, naar men zei, beter in slaap viel en uitgeruster wakker werd. Het is echter algemeen bekend bij gebruikers die cannabis als slaapmiddel nuttigen, dat er soms sprake is van een soort kater, waardoor wakker worden moeilijk is. De gebruiker voelt zich geruime tijd na het wakker worden nog slaperig en suf.

De menselijke slaap verloopt in cycli en iedere cyclus maakt vier stadia door voordat hij opnieuw begint. Het eerste stadium is een toestand tussen slapen en waken in, waarin de slaper makkelijk kan worden gewekt. Het tweede is lichte slaap, waarin iemand al wat moeilijker kan worden gewekt. Het derde stadium staat bekend als diepe slaap en het vierde wordt remslaap genoemd (rapid eye movement). Het derde stadium, diepe slaap, was voorheen gesplitst in stadium 3 en 4, maar wordt tegenwoordig beschouwd als één stadium.   Lees meer…

You may also like...