De vier belangrijkste voordelen van cannabis voor PTSS

PTSD2-250x375Posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een ernstige psychiatrische aandoening die kan optreden als reactie op zware of langdurige stress, zoals het meemaken van oorlog of geweld tussen personen (zowel fysiek, emotioneel als seksueel). Er zijn talloze PTSS-lijders die met cannabis aan zelfmedicatie doen en diverse onderzoeken wijzen uit dat dit mogelijk voordelen biedt.

Anxiolytisch

PTSS is een angststoornis en wordt gekenmerkt door terugkerende symptomen waarbij de patiënt de oorspronkelijke traumatische gebeurtenis opnieuw beleeft tijdens nachtmerries, flashbacks en zich opdringende gedachten. PTSS-lijders getroosten zich grote moeite om niet herinnerd te worden aan de traumatische gebeurtenis en verkeren lange periodes in een staat van verhoogde angst en emotionele opwinding.

Niet iedereen die een ernstig  trauma ervaart, ontwikkelt PTSS, maar de prevalentie is niettemin hoog. Geschat wordt dat circa twee derde van de hele bevolking op enig punt in zijn of haar leven een trauma oploopt. De lifetime-prevalentie van PTSD varieert aanzienlijk tussen populaties, waarbij het gemiddelde in de VS op 8% ligt en dat in Cambodja en Algerije op respectievelijk 28% en 37%.

Er zijn vele aanwijzingen dat het endocannabinoïdesysteem een fundamentele rol speelt in de regulering van vrees en angst. Men denkt zelfs dat variaties in het gen CNR1, dat codeert voor de expressie van de cannabinoïdereceptoren, een mens in mindere of meerdere mate vatbaar kan maken voor angststoornissen als PTSS.   Lees meer…

You may also like...